Θεραπεύοντας την σκιά

24789VqT7LBZCτης Sabrina Reber

http://howtoraiseyourvibration.blogspot.gr

Επιλογή, μετάφραση και επιμέλεια:
Νάνσυ Μακρή, Αντα Καραβάνη, Κατερίνα Δεκαβάλα

Η σκιά μας είναι όλα αυτά που σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε.

Είναι η συσσώρευση όλου του αποθηκευμένου σκοταδιού που αρνούμαστε να δούμε και να αποδεχτούμε. Είναι όλα όσα απορρίπτουμε και μισούμε μέσα στον εαυτό μας, όπως ο ίδιος μας ο θυμός, η ζήλια, η ντροπή, τα ψέματα, η άγνοια, η ανυπομονησία, η πικρία και η αντίδραση.

Η σκιά μας κρατάει όλα αυτά που θεωρούμε «κακά» και εφόσον θέλουμε ν’ αποδεχτούμε μόνο τα «καλά» χαρακτηριστικά μας, όλα τα βαθιά σκοτεινά μυστικά σπρώχνονται προς τα πίσω, αποθηκεύονται στα ενεργειακά μας πεδία δημιουργώντας τη σκιά μας. Ότι νιώθουμε ότι δεν είναι αποδεκτό να το αποκαλύψουμε στις οικογένειες μας, στους φίλους, στη κοινωνία και στον εαυτό μας κρύβεται στη σκιά μας. Για να γίνουμε αποδεκτοί και να νιώσουμε καλά απορρίπτουμε όλα τα κομμάτια του χαρακτήρα μας που δε θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο. Δυστυχώς όλες αυτές οι απορριφθείσες πλευρές του χαρακτήρα μας παραμένουν μαζί μας και καλύπτονται από τις κοινωνικές μάσκες που χρησιμοποιούμε. Όμως αυτές οι αρνητικές πλευρές μας είναι μέρος του Είναι μας και θα συνεχίσουν να δίνουν το παρόν τους τη στιγμή που δεν το περιμένουμε. Άσχετα από το πόσο προσπαθούμε να τις καταπιέσουμε, αυτές είναι εκεί ζητώντας την προσοχή μας, τη θεραπεία και τη μεταμόρφωση. Σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του ταξιδιού μας προς την ολότητα, η σκιά μας θα εμφανιστεί. Αυτό που φαινόταν σαν ένα ευθύ μονοπάτι προς την αγάπη, το φως και την ένωση, ξαφνικά παίρνει άλλη στροφή όταν τα σκοτεινά σημεία του εαυτού μας εμφανίζονται. Εκείνη τη στιγμή, δε μπορούμε πια να κρυβόμαστε άλλο. Καθώς αντικρίζουμε τον Θεό, αντικρίζουμε τον εαυτό μας. Όλα τα «κακά χαρακτηριστικά» τα οποία νομίζαμε ότι δεν μας ανήκαν θα βγουν στην επιφάνεια έτσι ώστε να αναγνωριστούν, να γίνουν αποδεκτά και να επανέλθουν στο φως και την αλήθεια του Είναι μας.

 

Το να αντιμετωπίσουμε τη σκιά μας είναι μία δύσκολη διαδικασία γιατί εμφανίζεται ξαφνικά, βγάζοντας μας από το δρόμο μας, αναγκάζοντας μας να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, τις ανασφάλειες μας, τα λάθη του παρελθόντος και τις λανθασμένες επιλογές μας. Η σκιά μας υπενθυμίζει που πρέπει να εστιάσουμε για να πετύχουμε βαθιά θεραπεία. Μας δείχνει τα καταπιεσμένα συναισθήματα μας, τις δυσλειτουργίες, την ιστορία μας, τις αρνήσεις, τις αδυναμίες, τους εθισμούς και τα πρότυπα. Η σκιά μας θα εμφανιστεί μόνο όταν είμαστε έτοιμοι αληθινά να μεταμορφωθούμε και να γίνουμε κύριοι της ζωής μας. Πρέπει να περάσουμε μέσα από το σκοτάδι μας πριν να γίνουμε ικανοί να περάσουμε στο φως της Θεϊκότητας. Όταν αναγνωρίζουμε την πληροφορία που μας δίνει η σκιά και αποδεχόμαστε τα μαθήματα της, τότε η σκιά γίνεται η γέφυρα μεταξύ του σκοταδιού του εγώ και του φωτός της λύτρωσης και της ένωσης. Η ψυχή μας ξέρει πότε είναι η στιγμή να καθαρίσουμε την ενέργεια και να ξεκινήσουμε να ζούμε διαφορετικά. Όταν η ψυχή νιώσει ότι είμαστε έτοιμοι, η σκιά μας θα εμφανιστεί και ο καθένας μας θα κληθεί να βρει την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσει ότι βρει έτσι ώστε να μπορέσει να το μεταμορφώσει. Αυτό το μέρος του εαυτού μας δεν μπορεί πια να απορριφθεί, πρέπει να αναγνωριστεί, μεταμορφωθεί και ενσωματωθεί μέσα στο Είναι μας πριν καταφέρουμε να αυξήσουμε τη δόνηση μας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Όταν τα πράγματα στη ζωή μας γίνονται χειρότερα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς προσελκύσαμε αυτές οι καταστάσεις, τότε είμαστε σίγουροι ότι η ψυχή μας αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να συναντήσουμε τη σκιά μας. Η σκιά μας συγκρατείται από τα υποσυνείδητα μέρη του μυαλού μας που θέλουν θεραπεία. Αυτά τα υποσυνείδητα μέρη είναι σαν υπο-προσωπικότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την απροθυμία μας να νιώσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, γιατί τα αντιλαμβανόμαστε ως κακά. Από τη στιγμή που δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα συναισθήματα με έναν υγιή τρόπο, τα στοιβάζουμε μέσα στο υποσυνείδητο δημιουργώντας τη σκιά. Αυτό το κομμάτι αποσυνδέεται από το συνειδητό μας εαυτό επειδή θέλει να αντιμετωπίζει μόνο αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Δυστυχώς, η ανθρώπινη εμπειρία δεν είναι πάντα καλή και τα άβολα συναισθήματα μας πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλιώς θα συνεχίσουμε να στοιβάζουμε πράγματα στο υποσυνείδητο μας δημιουργώντας μία μεγαλύτερη και σκοτεινότερη σκιά που όλο και θα απομακρύνεται από το φως του θεϊκού εαυτού μας. Η απάρνηση των αρνητικών συναισθημάτων μας δεν τα εξαφανίζει. Όσο συνεχίζουμε να τα αποφεύγουμε τόσο θα συνεχίσουμε να επηρεάζουμε τις συμπεριφορές μας και θα είναι σαν μικροί μαγνήτες που θα προσελκύουν ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή μας που δε θα θέλαμε. Όταν νιώθουμε ότι κάτι είναι έξω από εμάς και ότι δημιουργεί τις καταστάσεις της ζωής μας και θέλουμε να κατηγορήσουμε τους άλλους, τότε πρέπει να σταματήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι οι σκιώδεις προσωπικότητες μας που μαγνητίζουν αυτά τα γεγονότα στη ζωή. Μας τραβάνε την προσοχή έτσι ώστε να τα καλωσορίσουμε και να τα θεραπεύσουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν επιλέξουμε να δεχτούμε αυτό το δώρο της σκιάς μας και να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα και τη συμπεριφορά σαν ένα μέρος της δικής μας συμπεριφοράς. Αν αρνηθούμε τη συνειδητότητα της σκιάς τότε θα συνεχίσει να επιμένει.

Η απροθυμία να δούμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και να κάνουμε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη της ψυχής μας είναι η ουσία της υποκρισίας. Πρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη και την ιδιοκτησία του δικού μας σκότους. Όλοι έχουμε μία σκιά και ο μόνος τρόπος για να μεταμορφωθεί είναι να της ρίξουμε φως μέσω της συνειδητοποίησης μας και προθυμίας να ενώσουμε όλα αυτά τα κομμάτια του εαυτού μας. Να θυμάστε ότι η σκιά σας και το αρνητικό σας εγώ υποστηρίζουν το ένα το άλλο γιατί είναι αποσπασμένα κομμάτια του εαυτού σας. Θεραπεία σημαίνει να κάνουμε τον εαυτό μας Ένα! Με το να αρνούμαστε και να απορρίπτουμε το εγώ δημιουργείται μία κατάσταση διαχωρισμού και απόσπασης. Για να μπορέσουμε να θυμηθούμε τους εαυτούς μας και να τους θεραπεύσουμε πρέπει να μεταμορφώσουμε το εγώ μας.

Όπως είπαμε η σκιά και το αρνητικό εγώ υποστηρίζουν το ένα το άλλο. Το εγώ αρνείται ότι η σκιά είναι μέρος του Είναι μας. Το εγώ ξέρει αν αναγνωρίζουμε και θεραπεύουμε τη σκιά μας, η οποία στη συνέχεια θα ενσωματωθεί με τον θεϊκό εαυτό μας. Για να μπορέσει να μην αναγνωριστεί η σκιά, το εγώ θα βοηθάει τη σκιά με το να την απομακρύνει όλο και περισσότερο από τη πηγή της. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε κάποιον να φέρεται άσχημα ή «κακά» περνάμε στην κριτική (εγώ) και αμέσως βάζουμε ταμπέλα σαν «εμείς δεν είμαστε σαν κι αυτόν» (σκιά). Κατηγορούμε (εγώ & σκιά) και κουνάμε το δάχτυλο στον καθένα για την ανάρμοστη συμπεριφορά, προβάλλοντας σ’ αυτούς (εγώ & σκιά) αυτά τα μέρη του εαυτού μας που έχουμε αρνηθεί (εγώ) μετατρέποντας τους εαυτούς μας σε ανώτερους (εγώ) από τους άλλους ανθρώπους εκεί έξω (εγώ). Το εγώ λατρεύει να ενισχύει το διαχωρισμό του με το να μας κάνει να νιώθουμε σωστοί και δίκαιοι την ώρα που ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Η βάση του εγώ είναι η αίσθηση του θύματος και το θύμα πάντα πρέπει να έχει κάποιον για να κατηγορήσει. Επειδή η σκιά αποφεύγει οτιδήποτε δεν είναι ευχάριστο, θα αποφύγει και να αναλάβει την ευθύνη για την αναδημιουργία του γεγονότος κι έτσι θα το στοιβάξει στον υποσυνείδητο νου απλά επειδή θέλει να μας αφήσει ήσυχους. Δυστυχώς, αυτό διαιωνίζει και εντείνει το σκοτάδι μας κρατώντας αυτά τα απορριφθέντα κομμάτια μέσα στη σκιά και μακριά από το φως του θεϊκού μας εαυτού. Η σκιά κρατάει όλο το σκοτάδι από κάθε τραυματική εμπειρία που είχαμε ανεχτεί και δεν το καθαρίζει από το υποσυνείδητο νου. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς το φως, να επιλύσουμε το κάρμα και να αυξήσουμε τη δόνηση μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να καθαρίσουμε όλα αυτά που αρνιόμαστε για τον εαυτό μας.

Για αυτό και πολλές φορές οι σχέσεις μας λειτουργούν ως καθρέφτες. Οτιδήποτε βλέπουμε στον άλλο «που προκαλεί μία δυσάρεστη αντίδραση» είναι συνήθως μία καλή ένδειξη του χαρακτηριστικού ή της υπο-προσωπικότητας μέσα μας που πρέπει να αναγνωριστεί και να θεραπευτεί. Έχουμε την τάση να βλέπουμε στους άλλους τα χαρακτηριστικά που έχουμε αποκηρύξει από τον εαυτό μας. Καθρεφτίζονται πίσω σε μας με τις ίδιες μας τις σκιές. Θυμός, μίσος, ζήλεια και πικρία μόνο κακό μπορούν να μας κάνουν αν τα απαρνηθούμε. Όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας γιατί μας έχουν μάθει ότι είναι λάθος, τότε η σκιά μεγαλώνει απομακρύνοντας μας ακόμα περισσότερο από το φως. Όμως όταν αγκαλιάσουμε αυτά τα συναισθήματα και μάθουμε αυτά που θέλουν να μας πουν, δε θα είναι πια αποθηκευμένα στη σκιά μας.

Για παράδειγμα, αν δούμε κάποιον να παραφέρεται, αλλά όμως αυτή η συμπεριφορά δεν προκαλεί μία αντίδραση, συναίσθημα ή αίσθημα μέσα μας, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αναγνωρίσει αυτό το κομμάτι μέσα μας. Έτσι θα μπορέσουμε να νιώσουμε συμπόνια για αυτό το άτομο ξέροντας ότι ένα κομμάτι της σκιάς του έχει βγει στην επιφάνεια προσπαθώντας να αναγνωριστεί και να θεραπευτεί. Η ουδετερότητα, κι όχι η άρνηση, είναι ένα καλό σημάδι ότι ενσωματώνετε κομμάτια μέσα σας που κάποτε σας εξόργιζαν. Αν όμως συνεχίζετε να προσελκύετε επαναλαμβανόμενες καταστάσεις με ανθρώπους που δείχνουν έναν ίδιο τύπο συμπεριφοράς και που σας εξοργίζουν, τότε το Σύμπαν προσπαθεί να σας δείξει ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εαυτού σας πρέπει να αναγνωριστεί και να θεραπευτεί. Το Σύμπαν φέρνει καταστάσεις στις ζωές μας στη προσπάθεια του να μας βοηθήσει στη θεραπεία και στην ένωση μας με το θεϊκό εαυτό. Όταν σταματάμε να μαγνητίζουμε όλη τη σκοτεινή συνειδητότητα, τότε δεν θα ελκύουμε καταστάσεις και σχέσεις που θα μας δείχνουν τα σημεία που πρέπει να θεραπεύσουμε. Δεν θα χρειαζόμαστε άτομα που θα καθρεφτίζουν τη σκιά μας και θα προχωρήσουμε σε σχέσεις οι οποίες θα αντανακλούν το φως. Πριν θεραπευτούμε από κάθε κατάσταση – σώμα, νου ή ψυχή – πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε όλες μας τις δημιουργίες, πριν καν την απελευθερώσουμε αληθινά προς το φως.

Ο καθένας μας επηρεάζεται από το επίπεδο της σκοτεινής συνειδητότητας και των διαστρεβλώσεων του Εγώ. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη δόνηση μας και να ενωθούμε με το Θεϊκό εαυτό μας, χρειάζεται να φέρουμε τα πάντα μπροστά στο φως. Η ενέργεια ποτέ δεν πεθαίνει, μεταμορφώνεται. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την σκιά μας, να τη νιώσουμε και να τη καθαρίσουμε, δε θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τη δόνηση μας. Πρέπει να καθαρίσει η ενέργεια μας από τα ψέματα, τη ντροπή, την ενοχή, το φταίξιμο και το θυμό. Πρέπει να σταματήσουμε να αρνιόμαστε την αρνητικότητα που υπάρχει μέσα μας και να την αντιμετωπίσουμε ανοιχτά. Είναι εδώ για να θεραπευτεί. Είμαστε σε μία συνεχόμενη κατάσταση περιορισμού και η δουλειά του Εγώ και της σκιάς δε θα σταματήσουν αν εμείς δεν εξαγνίσουμε τον εαυτό μας αρκετά έτσι ώστε όλα να απορροφηθούν από το φως του Δημιουργού.

Αντιδράσεις σκιάς

Οτιδήποτε αισθάνεστε ότι δεν είναι «εσείς»
Αισθήματα και συναισθήματα που «άλλοι» προκαλούν σε σας και που θέλετε να διώξετε μακριά. Η σκιά σας είναι όλες σας οι απορρίψεις.
Όλα τα αισθήματα και αισθήσεις που δε θέλετε να έχετε.
Συναισθήματα και αντιδράσεις «εκτός του χαρακτήρα σας» που εμφανίζονται στη ζωή σας. Αυτές είναι υπο-προσωπικότητες αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο, που θέλουν να θεραπευτούν.
Κομμάτια του εαυτού σας που δε θέλουν να δουν οι άλλοι και για αυτό φοράτε μάσκα.
Όλα τα βαθιά, σκοτεινά, τρομερά μυστικά μας.
Οι αντιστάσεις μας. Σ΄ότι αντιστεκόμαστε, επιμένει!

Αντιδράσεις του Εγώ που υποστηρίζουν την σκιά

Κατηγορεί τους άλλους για την τωρινή κατάσταση. Άρνηση αποδοχής της ευθύνης για τη ζωή / καταστάσεις / δημιουργίες / συμπεριφορές. Κατηγορεί κάποιον άλλον όταν εκθέτει ένα κομμάτι της σκιάς σας που θέλει να θεραπευτεί.
Προβάλλει τις αρνούμενες υπο-προσωπικότητες στους άλλους γιατί δε θέλουν να αναγνωριστούν τα κρυμμένα θέματα τους. Η εξωτερική μας πραγματικότητα είναι η αντανάκλαση της εσωτερικής μας πραγματικότητας. Ότι βλέπουμε σ ένα άλλο άτομο που προκαλεί μία αντίδραση, είναι αντανάκλαση κάποιου κομματιού του εαυτού μας που προσπαθεί να αναγνωριστεί.
«Είσαι θυμωμένος»

«Είσαι δυσάρεστος»

«Είσαι υπερβολικός»

«Είσαι μισητός»

«Είσαι συναισθηματικός»

«Έχεις μεγάλο Εγώ»

Το εγώ δημιουργεί την απόσταση που η σκιά θέλει από τα δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό δημιουργεί διαχωρισμό μέσα στο Είναι μας κρατώντας μας μακριά από την ένωση όλων των κομματιών του εαυτού μας.
Άρνηση! Αρνείται ότι η σκιά είναι μέρος σας:
«Δεν έχω σκιά»

«Δεν έχω αρνητικά συναισθήματα»

«Δεν έχω σκοτάδι»

«Δε φοράω μάσκα»

«Δεν έχω θέματα»

«Δε χρειάζομαι θεραπεία»

Ενδείξεις ότι ενσωματώνετε την σκιά και το Εγώ

Παρατηρείτε συμπεριφορές στους άλλους αλλά δεν υπάρχει η ανάγκη να αντιδράσετε ή να απαντήσετε.
Οι συμπεριφορές άλλων ανθρώπων δεν σας δημιουργούν πια κάποιο συναίσθημα. Δεν προκαλούν κάποιο εσωτερικό συναγερμό ή δημιουργούν κάποιο αρνητισμό. Γίνεστε ουδέτεροι.
Δεν κατηγορείτε πια τους άλλους και δεν επιπλήττετε τον εαυτό σας όταν κάποιο κομμάτι της σκιάς εμφανίζεται. Αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τα απαρνούμενα κομμάτια του εαυτού σας, ρίχνοντας πάνω τους φως από τη συνειδητότητα σας. Αποσύρεστε από την ενοχή και την άρνηση.
Είσαστε ικανοί να αγκαλιάσετε και να αγαπήσετε πλήρως όλα σας τα κομμάτια, ακόμα κι αυτά που δεν είναι σπουδαία. Αυτό είναι η αγάπη για τον εαυτό μας!
Αγκαλιάζετε την ανθρώπινη φύση σας με αποφασιστικότητα και αποδοχή γνωρίζοντας ότι όταν εμφανίζεται η σκιά είναι θετικό σημάδι κι ότι δείχνει ότι συμβαίνει η θεραπεία στη ζωή σας.
Η ζωή σας έχει γίνει πιο γαλήνια και οι καταστάσεις, σχέσεις και επαφές σας έχουν γίνει πιο θετικές.
Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Ποιες είναι οι κρίσεις σας για τους άλλους ανθρώπους? Αυτές οι κρίσεις μας δείχνουν τα δικά μας κρυμμένα θέματα που πρέπει να θεραπευτούν. Όταν τα αναγνωρίσουμε, τότε δε θα μας ενοχλούν στους άλλους.
Ποια σενάρια στη ζωή σας είναι επαναλαμβανόμενα? Συνεχίζετε να προσελκύετε τους ίδιους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή σας? Τι προσπαθούν να σας δείξουν?
Να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας και κάντε μία λίστα με πράγματα που προσπαθείτε να κρύψετε από τους άλλους. Αναγνωρίστε ότι θέλει τη διπλή ενέργεια να κρύβεις αυτά τα πράγματα από σας και τους άλλους από το να τα αναγνωρίσετε και να τα αποδεχτείτε.
Σε ποια σημεία δεν ήσασταν αυθεντικοί στις σχέσεις σας? Σε ποιες περιπτώσεις βάζετε «μάσκα»? Τι κρύβετε?

Αν δεν αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι μέσα μας, θα το συναντήσουμε ως μοίρα.

Carl Jung

© 2017 Πανελλήνιος Σύλλογος Ρέικι

Επιλογές Χρήστη

Πιέστε ≡ για να εμφανιστεί το μενού.