Ρέικι και σκοτεινός εαυτός

mikri1Του William Lee Rand

Επιλογή, μετάφραση: Δημήτρης Χωματάς

Δημιουργούμε την δική μας πραγματικότητα. Αυτή η φράση συχνά επαναλαμβάνεται στίς κοινότητες μας και πολλοί την δέχονται ως αλήθεια. Και είναι εύκολο να δεχτούμε πως όταν σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας δημιουργούμε την δική μας πραγματικότητα.

Η οταν συμβαίνουν θετικά πράγματα να δίνουμε εύσημα στον εαυτό μας για την πρόκληση τους ακόμα και οταν φαίνονται απλά σαν καλή τύχη

 

Αντίθετα , όταν κάτι άσχημο μας συμβαίνει , πόσοι απο εμάς έχουμε δώσει τα εύσημα στόν εαυτό μας? Συνήθως όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό για εμάς, μας κατακλύζει θυμός ,δυσαρέσκεια και φόβος με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αποφύγουμε να ρίξουμε ευθύνες στούς γύρω μας η ακόμα να κατηγορήσουμε την τύχη μας για αυτό που μας συνέβη και που φαινομενικά είναι εξω απο την δυνατότητα μας να το ελέγξουμε. Ακολουθώντας αυτή την αντίδραση ,μερικές φορές θα κερδίσουμε την συμάθεια των αλλων και θα επικυρώσουμε το συναίσθημα της αυτολύπησης ως ανταμοιβή.

Οταν έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός οτι εμείς δημιουργούμε τα προβληματά μας η απάντηση μας συνήθως είναι πως ποτέ δεν θα είχαμε επιλέξει κατι τοσο αρνητικό για τους εαυτούς μας.

Με αυτό τον τρόπο συχνά προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε την ιδέα οτι πρέπει να υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις με την έννοια οτι δημιουργούμε την δική μας πραγματικότητα, αλλά οπως πολλοί έχουν καταφέρει , αυτό είναι απλά ενας τρόπος να αποφύγουμε τις ευθύνες μας και να παραμείνουμε κολημένοι στήν ψευδαίσθηση της αδυναμίας.

Μπορούμε να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη για τις ανεπιθύμητες εμπειρίες μας με τέτοιο τρόπο που να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω την δύναμη και να δημιουργήσουμε την ζωή μας σε ενα πιο υγιεινό και ικανοποιητικό περιβάλον. Το μυστήριο της προσωπικής ευθύνης για τις εμπειρίες μας αρχίζει να ξεκαθαρίζει οταν αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε οτι αυτό που είμαστε είναι πολύ μεγαλύτερο απο αυτό που συμβαίνει στο συνειδητό μας μυαλό. Έχουμε μια βαθύτερη πλευρά απο αυτη που γνωρίζουμε και οι περισσότεροι απο εμάς γνωρίζουν ελάχιστα και είναι εντελώς απληρωφόρητοι. Αυτη η πλευρά μας αποκαλείται ασυνείδητο.

Πολλές διεργασίες συνβαίνουν στο ασυνείδητο που έχουν ισχυρή επίδραση στη ζωή μας.

Με την καλύτερη κατανόηση αυτής της πλευράς μας, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις εμπειρίες μας, τις αδυναμίες μας και να τα μετατρέπουμε σε μια ζωη μεγαλύτερης ολοκλήρωσης και ελευθερίας και με τον τρόπο αυτό να γίνουμε το άτομο που είναι γραφτό μας να γίνουμε.

Οπως προαναφέρθηκε , δεν είναι μόνο ο συνειδητός νους που δημιουργεί την πραγματικότητα μας αλλά και οι συνειδητές μας αισθήσεις.

Το ασυνείδητο εχει ισχυρή επιροή στίς αποφάσεις μας, στήν επικοινωνία μας με τους άλλους και ειδικά με την γλώσσα του σώματος. Εκφράζεται απευθείας μέσω της ενέργειας μας και σε συνδυασμό με τις παραπάνω επιροές εχει σημαντική επίδραση στήν συνολική εμπειρία της ζωής μας.

Το ασυνείδητο μπορεί να εχει τόσο υγιή και μη υγιή στοιχεία και είναι οι ανθυγιεινές πτυχές που σύχνά αποκαλούνται ως σκοτεινός εαυτός. (Εαυτός σκιά)

Ως εκ τούτου , ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για την αποφυγή των ανεπιθύμητων εμπειριών είναι η γνωριμία με τον εαυτό σκιά και στη συνέχεια η επούλωση τους

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε οτι ο εαυτός σκιά δημιουργείται απο τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και σκέψεις μας

Στην κοινωνία μας και ειδικά οταν μεγαλώνουμε , αν έχουμε εκφράσει συναισθήματα οπως ο θυμός η ζήλια η άλλη κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά μας λένε να σταματήσουμε , η πως δεν το κάνουμε αυτό.

Είναι ενα μήνυμα πως πρέπει να θάψουμε μέσα μας αυτά τα συναισθήματα. Στήν αρχή μπορεί να μη το κάνουμε καλά αλλά με τις επανειλημένες εντολές απο τους γονείς μας μαθαίνουμε να το κάνουμε καλά. Στο τέλος μαθαίνουμε να το κάνουμε αυτόματα και ασυναίσθητα σε σημείο που δεν γνωρίζουμε πλέον οτι το κάνουμε.

Αυτα τα ανεπιθύμητα συναισθήματα απλά δεν φεύγουν , απλά συσωρεύονται κάπου στόν ασυνήδειτο νου ο οποίος σταθερά γίνεται ολο και πιο θυμωμένος και αγανακτισμένος για το γεγονός οτι αυτά τα συναισθήματα εχουν αποριφθεί με τόσο αδιάφορο τρόπο.

Αυτά τα αυναισθήματα του εαυτού σκιά αποκτούν δική τους ταυτότητα και αποροφούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας , αποφασισμένα να εκφραστούν.

Επειδή ο εαυτός σκιά βρίσκεται στον ασυνήδειτο νού εμείς δεν γνωρίζουμε ολες αυτές τις διεργασίες , ουτε την επίδραση που μπορούν να έχουν στην καθημερινότητα μας. Μέσα απο αυτές τις διεργασίες ο εαυτός σκιά αποκτά την εξουσία να δημιουργήσει δυσκολίες στην ζωή μας.

Ετσι, αν θέλουμε να γνωρίσουμε τον σκοτεινό μας εαυτό , το μονο που έχουμε να κανουμε ειναι να κοιτάξουμε την κατάσταση της ζωής μας.

Οι ανεπιθύμητες εμπειρίες είναι συνήθως η αντανάκλαση του σκοτεινού μας εαυτού

Αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει κάποιο άτομο στην προσωπική μας ζωή για το οποίο έχουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα και ευχόμαστε να απομακρυνθεί απο εμας , ο σκοτεινός μας εαυτός το έχει προσελκύσει κοντά μας και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει τα συναισθήματα σας πρός αυτό το άτομο. Πιο συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που δεν σας αρέσουν σε αυτό το άτομο είναι τα εντονότερα χαρακτηριστικά του δικού μας σκοτεινού εαυτού. Με λίγα λόγια έχουμε παρόμοια συναισθήματα μέσα μας.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να παραδεχτούμε μια τέτοια πραγματικότητα. Χρειάζεται σεμνότητα με τον εαυτό μας για να το πετύχουμε. Αν όμως το καταφέρουμε ειναι δυνατόν να στρέψουμε την προσοχή μας στον εσωτερικό μας εαυτό και να εξετάσουμε την εσωτερική μας κατάσταση και τις αναζητήσεις μας για όλες τις πτυχές που μπορεί να έχουν τα ίδια συναισθήματα που δεν μας αρέσουν στο αλλο πρόσωπο.

Αυτό είναι ενα σημαντικό βήμα για την αυτοθεραπεία μας και η αλλαγή δεν θα είναι μόνο στον εσωτερικό αλλά και στον εξωτερικό μας κόσμο.

Μόλις το κάνουμε αυτό η διαδικασία της εσωτερικής ανακάλυψης γίνεται απο μόνη της μια δυνατή θεραπεία

Ο σκοτεινός εαυτός υπάρχει γιατί έχουμε επιλέξει να αγνοήσουμε και να αρνηθούμε τα συναισθήματα που τόν δημιούργησαν , αντί να τα θεραπεύσουμε

Αν θέλουμε να τα θεραπεύσουμε πρέπει να αντιστέψουμε την διαδικασία και να δώσουμε την προσοχή μας στόν εαυτό σκιά και να τον αποδεχτούμε ως μέρος του εαυτού μας. Οταν αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό ας τον αφήσουμε να καταλάβει πως λυπόμαστε που τον αγνοούσαμε όλο αυτό τον καιρό.

Ας του πούμε του πως θέλουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να τον βοηθήσουμε να θεραπευτεί.

Μπορεί αυτή η διαδικασία να μας κάνει να νιώθουμε άβολα στην αρχή αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στέλνουμε ρέικι σε αυτόν για να τον βοηθήσουμε να αναδυθεί.

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει συμπόνια για αυτό το κομμάτι του εαυτού μας

Στέλνετε συχνά ρέικι στό σκοτεινό σας κομμάτι μέχρι να νιώσετε πως εχει φύγει ο θυμός και ολα τα αρνητικά συναισθήματα απο εκεί και την θέση τους έχει πάρει η γαλήνη και η ηρεμία

Οταν συμβεί αυτό τότε ενα άλλο κομμάτι του εαυτού μας ανοίγει , το λεγόμενο ακτινοβόλο. Ο ακτινοβόλος εαυτός έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον σκοτεινό με την διαφορά οτι τις χρησιμοποιεί για να δημιουργεί ωφέλιμες και ευχάριστες καταστάσεις στην δική μας πραγματικότητα

Σας καλώ να σκεφτείτε αυτές τις ιδέες και να τις εφαρμόσετε στό Ρέικι.

Είμαι σίγουρος οτι θα το βρείτε ως μια συναρπαστική εμπειρία που θα φέρει ωφέλη στην ζωή τόσο την δική σας όσο και των γύρω σας.

William Lee Rand

Founder of Karuna Reiki

© 2017 Πανελλήνιος Σύλλογος Ρέικι

Επιλογές Χρήστη

Πιέστε ≡ για να εμφανιστεί το μενού.