Το Ρέικι χρησιμοποιείται από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νοσοκομείων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, Αγγλία και αρκετές άλλες χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 72. Στόχος των ιδρυμάτων αυτών είναι μέσω του Ρέικι να μειώσουν την παραμονή και την κατανάλωση φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών τους.
Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα νοσοκομείων σε παγκόσμια κλίμακα που έχουν εισάγει το Reiki στο πρόγραμμα τους:
University College London Hospital Ηνωμένο Βασίλειο
St Giles hospital Ηνωμένο Βασίλειο
Coventry community Drug Team Ηνωμένο Βασίλειο
Hartford Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο
Constantiaberg Medi-Clinic Νότια Αφρική
Tilsonberg District Memorial Τίλσονμπεργκ, Καναδάς
Synergia-Centre for Complementary Therapy Βέλγιο
Hospital General 60 Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
St. Joseph’s Medical Center Καλιφόρνια, Η.Π.Α.
Sharp Memorial Hospital Σαν Ντιέγκο, Η.Π.Α.
Cancer Centers of Northern Arizona Η.Π.Α.
Hearst Cancer Resource Centre Καλιφόρνια, Η.Π.Α.
University Medical Center Corporation Arizona, Η.Π.Α.
St. Andrew’s Children Hospital Arizona, Η.Π.Α.
Edward Hospital Cancer Centre Ilinois, Η.Π.Α.
Abott Northwestern Hospital Minneapolis, Η.Π.Α.
Inova Fairfax Hospital, Life with Cancer Program Η.Π.Α.
Emerson Hospital, Η.Π.Α.- Σεμιναρια Ρεικι 1ου και 2ου Βαθμού
Massachusetts General Hospital Η.Π.Α.
Ταυτόχρονα με το Ρέικι διδάσκεται στούς ασθενείς ο τρόπος να κάνουν δημιουργικούς οραματισμούς, να δημιουργούν εικόνες στο μυαλό τους, μια και έρευνες έδειξαν οτι αυτή η μέθοδος ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η εξήγηση είναι απλή.
Οταν ο ασθενής παραδοθεί στην ασθένεια του χάνει την διάθεση του να συνεχίσει να ζεί. Το ρέικι απο την άλλη μεριά προκαλεί βαθιά χαλάρωση και υποστηρίζει τους σωματικούς αμυντικούς μηχανισμούς.
Το Ρέικι αυτή την στιγμή είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη και πλέον αποδεκτή μέθοδος απο γιατρούς της λεγόμενης δυτικής ιατρικής.
Στο νοσοκομείο του Hartford του οποίου οι νοσηλεύτριες έχουν εκπαιδευτεί στο Ρέικι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το Ρέικι είναι μια μέθοδος που βοηθά το άτομο να ηρεμεί, να αποβάλει με ευκολία όλα τα αρνητικά συναισθήματα, να μειώνει τον πόνο και να επιταχύνει την δράση της φαρμακευτικής αγωγής του.
Γιατί Ρέικι και όχι κάτι άλλο?
Γιατί οι ίδιοι οι ασθενείς επιμένουν να δεχτούν το Ρέικι. Ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για το Ρέικι είναι ο ίδιος ο ασθενής. Δικές τους μαρτυρίες λένε ότι τους βοήθησε να καταπολεμήσουν αϋπνίες, ναυτία, πόνο, άγχος, ενώ παράλληλα τους βοήθησε να είναι ήρεμοι.
Πάρα πολύ συχνά οι γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται από τη διεύθυνση του νοσοκομείου να προσφέρουν θεραπεία Ρέικι σε ασθενείς.
Και μερικά σχόλια απο ασθενείς είναι τα παρακάτω:
Το να βρίσκεσαι στο νοσοκομείο είναι απο μόνο του πολύ στρεσογόνο, το να έχεις την ευθύνη μιας μεγάλης εταιρίας όμως είναι πολύ περισσότερο αγχωτικό. Το Reiki με βοήθησε πάρα πολύ να αποβάλλω το στρες και ταυτόχρονα δεν χρειάστηκε να πάρω πολλά παυσίπονα μια και με κάποιο τρόπο με βοηθούσε να μη πονάω όσο πριν.
Ακόμα και με ηρεμιστικά και αγχολυτικά είχα πρόβλημα στο να χαλαρώσω. Με το Ρέικι όμως μπόρεσα να νιώσω την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Το γεγονός οτι μια εναλλακτική μέθοδος σαν το Ρέικι προσφέρεται από ένα νοσοκομείο είναι σπουδαίο. Ήταν υπέροχη εμπειρία.
Ο πατέρας μου ήταν πολύ στρεσαρισμένος από τη διάγνωση των γιατρών. Εξεπλάγην όμως που με το Ρέικι κοιμήθηκε χωρίς να το καταλάβει. Ηταν πολύ σημαντικό για εμένα να τον βλεπω τόσο ήρεμο σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για εκείνον. Ευχαριστώ.
Το Ρέικι μου πρόσφερε την μοναδική ανακούφιση που ένιωσα στη διάρκεια 4 οδυνηρών ημερών παραμονής μου στο νοσοκομείο. Είναι η πρώτη φορά που δεν έχω πόνους στην μέση για αρκετές εβδομάδες. Νιώθω υπέροχα.
Το συμπέρασμα του νοσοκομείου είναι ότι η εισαγωγή του Ρέικι είναι το πιο ωφέλιμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα που έχουν εφαρμόσει ποτέ για τους ασθενείς τους.
Ταυτόχρονα μεγάλα κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου δημιουργούν τμήματα Reiki καθώς διαπιστώθηκε ότι το Reiki έχει άλλη μία σημαντική ιδιότητα: σε ασθενείς που έκαναν χημειοθεραπεία, διαπιστώθηκε πως οι παρενέργειες των σκευασμάτων που χορηγούνται ήταν πολύ λιγότερες σε όσα άτομα δεχόντουσαν Reiki κατά τη διάρκεια της.
Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται?
Καμιά εναλλακτική μορφή δεν προσφέρεται από τα Ελληνικά νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού γνωρίζουν τη μέθοδο. Τους λόγους μπορεί να τους φανταστεί κανείς. Είναι γεγονός πως όλα φτάνουν στην πατρίδα μας με χρονοκαθυστέρηση.
Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια πάντα από εθελοντές και μόνο εάν ζητηθεί από τον ασθενή.
Το Ρέικι είναι η ενέργεια της αγάπης. Και η αγάπη δεν προσφέρεται με εξαναγκασμό. Δε θα έπρεπε να μπορεί ο ασθενής να έχει το δικαίωμα να ζητήσει μία παροχή παραπάνω, ειδικά από την στιγμή που αυτή δε θα κόστιζε το παραμικρό στο νοσοκομείο και παράλληλα να βοηθήσει να βελτιωθεί η ποιότητα της παραμονής του σε αυτό?
Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μεθόδους που αντιμετωπίζουν την ασθένεια ως κάτι μεμονωμένο, το Ρέικι αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως σύνολο επεμβαίνοντας όχι μόνο στο σώμα αλλά και στη ψυχή και στο πνεύμα.
Το Reiki δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση τον γιατρό, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν υπόσχεται θεραπεία με την σύγχρονη έννοια της λέξης.
Μπορεί όμως να βοηθήσει, παράλληλα με την θεραπευτική αγωγή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Όπως είπε ο ιδρυτής του συστήματος, Usui Mikao,το Ρέικι είναι η μυστική μέθοδος πρόσκλησης της ευτυχίας.
Μέθοδος Usui Reiki Ryoho
Σχετικά links για το Ρέικι στα νοσοκομεία:
http://www.reiki.org/reikinews/reiki_in_hospitals.html
http://www.distance-healer.com/16.html
http://suite101.com/article/reiki-as-complimentary-and-alternative-medicine-a31527
http://www.thehealingpages.com/benefits-of-reiki-in-hospitals
http://reikiinmedicine.org/clinical-practice/hospital-reiki-internship/