Θεραπεύοντας τον θεραπευτή

P1040088Θεραπεύοντας τον Θεραπευτή

της Ευαγγελίας Μαρούγγα

Έχοντας αναλάβει εδώ και 10 χρόνια τον «ρόλο» της Δασκάλας Ρέικι έχω περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης με πολλές δυσκολίες και μαθήματα.
Έμαθα ότι Το να είσαι ένας Δάσκαλος Ρέικι δεν περιορίζεται μόνο στο να συντονίζεις τους άλλους σε αυτή την όμορφη και ευλογημένη ενέργεια και να διδάσκεις τις τεχνικές της. Το να είσαι Δάσκαλος Ρέικι κατά την γνώμη μου πάντα σημαίνει να διανύεις ένα μονοπάτι ζωής με ευθύνη ,συνέπεια αλλά και πολύ δουλειά εσωτερική ,πνευματική αλλά και σωματική.
Διανύεις ένα ταξίδι που μαθαίνεις και διδάσκεις την τέχνη της ζωής και της θεραπείας φέρνοντας δώρα σε σένα και στους άλλους όπως εσωτερική ειρήνη, χαρά και ευλογία.

Αυτή η διαδρομή είναι για τον καθένα από τους Δασκάλους πολύ σημαντική και προσωπική καθώς ο καθένας μας είναι μοναδικός και κουβαλάει την δική του ιστορία και τις δικές του εμπειρίες. Πέρα όμως πάνω από όλα αυτά βρίσκεται το Ρέικι και αν καλούμαστε να διδάξουμε αυτή την τεχνική και να την αγκαλιάσουμε με όλη μας την καρδιά θα πρέπει να δεσμευτούμε και για την προσωπική μας συνεχή εξέλιξη, αφύπνιση, μεταμόρφωση αλλά και Θεραπεία.

Ο Διαλογισμός είναι ένα μέσο θεραπείας πολύ σημαντικό και σε καθημερινή βάση μαζί με αυτό-θεραπεία Ρέικι προσφέρει βαθιές και ουσιαστικές βελτιώσεις και αλλαγές. Ο διαλογισμός μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε και να γίνουμε ένα με όλα καθώς μας βάζει σε μια διαδικασία «μη σκέψης» όπου όλα γίνονται απλά και από μόνα τους. Οι διάφορες τεχνικές διαλογισμού μας δίνουν την δυνατότητα και είναι ουσιαστικά το κλειδί για να πάμε βαθιά στον εσώτερο εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε και να τον Θεραπεύσουμε.
Μπαίνουμε μέσα στον εαυτό μας και τον αδειάζουμε από όλα αυτά που δεν είμαστε ανακαλύπτοντας πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάσουμε αυτό που «μένει» και που είναι η αλήθεια μας και το μεγαλείο μας.
Είναι πολύ σημαντικό για τους περισσότερους από εμάς η θεραπεία στο συναισθηματικό επίπεδο καθώς μέσα από αυτή την θεραπεία μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε με ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα και να αγκαλιάζουμε όλες τις εμπειρίες στην ζωή μας και τις καλές αλλά και τις κακές . Αναπτύσσοντας την ικανότητα να αποδεχόμαστε τον φυσικό και τον συναισθηματικό πόνο μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε από όλες τις εμπειρίες μας βλέποντάς τες σαν ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Παίρνουμε την ευθύνη για οτιδήποτε μας συμβαίνει και παύουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν θύματα και να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά συναισθήματα και στον πόνο.

Η ενέργεια που έχουν αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατή και ικανή να μας δηλητηριάζει εσωτερικά αλλά και εξωτερικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το να στραφούμε μέσα μας δια μέσου του διαλογισμού και να διαπραγματευτούμε με αυτά τα συναισθήματα μας δίνει την ευκαιρία να τα μεταμορφώσουμε σε αγάπη και φως και να απελευθερωθούμε από αυτά.

Το Ρέικι μας βοηθάει στο να αναπτύσσουμε την ικανότητα καταρχήν της αποδοχής των συναισθημάτων αυτών. Μας βοηθάει να παρατηρήσουμε και να ανακαλύψουμε ότι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και μας οδηγεί στην συγχώρεση ,την ισορροπία και την αρμονία.
Το Ρέικι μας βοηθάει να ενωθούμε με την καρδιά μας και να ανακαλύψουμε ότι είναι αυτή η βασικότερη πηγή της σοφίας και της κατανόησης και όχι το μυαλό. Είναι μέσα στην καρδιά που θα ανακαλύψουμε την αγάπη ,την χαρά και την γαλήνη. Είναι αυτή που ξέρει πώς να χαλαρώνει και να χαίρεται τη ζωή.
Είναι πολύ βασικό λοιπόν να δίνουμε Ρέικι στην καρδιά γιατί αυτή μπορεί να μετατρέψει κάθε αρνητική σκέψη σε όαση γαλήνης , χαράς και ευδαιμονίας.

Παρακάτω σας παραθέτω έναν διαλογισμό της καρδιάς που προέρχεται από έναν Θιβετανό μύστη τον Ατίσα που έζησε στους αρχαίους χρόνους. Ο διαλογισμός αυτός βασίζεται στην κατανόηση ότι όσο πιο πολύ βυθιζόμαστε στο κέντρο της καρδιάς τόσο πιο πολύ διαχωριζόμαστε από το «Εγώ» και αποδεχόμαστε την Ενότητα μας με το «Όλον» και τόσο πιο βαθιά και μεγαλύτερη είναι η προσωπική μας θεραπεία.

Η καρδιά της Χαράς- Θεραπευτικός Διαλογισμός

Κάνετε αυτό τον διαλογισμό για δεκαπέντε λεπτά ή και περισσότερο αν θέλετε. Μπορείτε να τον συνδυάσετε με Ρέικι για μια πιο βαθιά θεραπευτική εμπειρία.
Καθίστε σε μια άνετη θέση με τα μάτια κλειστά. Παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές και εκπνέετε δυνατά. Ενεργοποιείτε το Ρέικι, χρησιμοποιώντας όποιο σύμβολο επιθυμείτε. Τοποθετείτε τα χέρια σας στο κέντρο του στήθους και ενωνόσαστε με την καρδιά σας.
Φέρνετε τώρα στο μυαλό σας ένα θέμα ,μία κατάσταση που σας έχει προξενήσει πόνο και θλίψη. Εισπνέετε και καλωσορίζετε αυτό το συναίσθημα. Αν σας έρθουν δάκρυα τα αφήνετε να βγουν. Αποδεχόσαστε όποιο συναίσθημα βγει και επιτρέπετε στο εαυτό σας να πάει πιο βαθιά στην ενέργεια του, χωρίς κριτική από το μυαλό.
Αγκαλιάζετε αυτό το συναίσθημα και μένετε για λίγο με αυτό αναγνωρίζοντάς το. 'Έπειτα του κάνετε την ερώτηση: «Τι θέλεις από εμένα αυτή την στιγμή». Περιμένετε να έρθει η απάντηση.
Μετά από λίγο παίρνετε μια βαθιά αναπνοή και καθώς εκπνέετε επανασυνδεόσαστε με το αίσθημα της γαλήνης , της αγάπης και της χαράς που έρχεται από την καρδιά. Επιτρέπετε στην κάθε εκπνοή να φέρνει ευλογίες γαλήνης, αγάπης και χαράς.
Μένετε με αυτά τα συναισθήματα όσο πολύ επιθυμείτε και όταν είσαστε έτοιμοι μπορείτε να κλείσετε αυτό τον διαλογισμό φέρνοντας τα χέρια στην Θέση γκασό (θέση προσευχής) και ευχαριστείστε.

Σύνδεση με την εσωτερική Γαλήνη

Ένας άλλος θεραπευτικός διαλογισμός που συνδέεται και αυτός με το κέντρο της καρδιάς και φέρνει όλη την εσωτερική γαλήνη και ηρεμία στην επιφάνεια καθώς εκεί βρίσκεται όλη η αρμονία και η αγάπη είναι ο εξής:

1: Καθίστε με τα μάτια κλειστά σε μια άνετη θέση τοποθετώντας και τα δύο χέρια στο κέντρο του στήθους και δίνοντας Ρέικι χρησιμοποιώντας όποιο σύμβολο επιθυμείτε. Μετά από λίγα λεπτά αφήστε τα χέρια σας να ξεκουραστούν τοποθετώντας στα στο πλάι ή πάνω στους μηρούς. Αναπνέυστε φυσικά και με κάθε εκπνοή βγάλτε ένα ήχο σαν βουητό κάτι σαν «μμμμμ». Κρατήστε τον ίδιο τόνο για περίπου πέντε λεπτά ή και περισσότερο αν θέλετε.

2: Σταματήστε τον ήχο «μμμμμ» και τοποθετήστε το δεξί χέρι σας κάτω από την αριστερή μασχάλη και το αριστερό χέρι κάτω από την δεξιά μασχάλη αφήνοντας τους αντίχειρες απέξω δείχνοντας προς τα πάνω. Επιτρέψτε την ενέργεια του Ρέικι να γεμίσει όλο το στήθος σας και καθώς επικεντρώνεστε στην περιοχή ανάμεσα στις μασχάλες επιτρέψτε στην καρδιά να ηρεμήσει και να γαληνέψει. Αισθήματα αγάπης και γαλήνης θα αρχίσουν να αναδύονται.
Παρατηρήστε τα και μείνετε όσην ώρα το χρειάζεστε.

3: Τελειώστε τον διαλογισμό φέρνοντας τα χέρια στην θέση γκασό (θέση προσευχής) και ευχαριστείστε.

Διαλογισμός με τις Αρχές του Ρέικι

Είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε Δάσκαλο και Θεραπευτή του Ρέικι να προσπαθήσει να διαλογίζεται καθημερινά πάνω σε μια ή και σε όλες τις βασικές πέντε αρχές του Ρέικι.
Εξάλλου ο «Σενσει» Ουσούι το επέβαλε στους μαθητές του θεωρώντας ότι αν κάποιος δεν τηρεί αυτές τις απλές αλλά πολύ βασικές αρχές δεν μπορεί και να τις διδάξει ή να ακολουθήσει το φως και την θεραπεία.
Μάλιστα στην Αναμνηστική Πλάκα στον Τάφο του επισημαίνει ότι χρειάζεται οι μαθητές του να τις απαγγέλουν καθημερινά και να τις τραγουδάνε.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε αυτές τις αρχές καθημερινά σαν μέρος της προσωπικής μας θεραπευτικής πρακτικής.
Ας διαλογιστούμε πάνω σε κάθε μια από αυτές τις αρχές πηγαίνοντας βαθιά στην σημασία τους κατανοώντας το νόημά τους και φέρνοντας θεραπεία και άνοιγμα της συνειδητότητάς μας.

Μόνο για σήμερα Δεν Θυμώνω.
Μόνο για σήμερα Δεν Ανησυχώ
Μόνο για σήμερα Είμαι ευγνώμων.
Μόνο για σήμερα Δουλεύω σκληρά και με επιμέλεια.
Μόνο για σήμερα Τιμώ κάθε έμβιο όν.

Αυτό-Θεραπεία και Ενδυνάμωση

Είναι σημαντικό λοιπόν για τον κάθε Δάσκαλο όχι μόνο να ακολουθεί αυτές τις αρχές αλλά και να φροντίζει και την προσωπική του ενδυνάμωση και αυτό-θεραπεία καθημερινά.
Γιατί μέσω αυτής της αυτό-θεραπείας ανεβάζει τα επίπεδα δόνησης και εκπέμπει σε όλο και υψηλότερες συχνότητες βοηθώντας έτσι τόσο την προσωπική του ενδυνάμωση αλλά και όλων των ανθρώπων και της Γης μιας και συμβάλει έτσι στο να επεκταθεί το φως και η Θεραπεία παντού.
Αυτός εξάλλου είναι και ο Ρόλος του και τον κάνει υπεύθυνο να τον σέβεται αλλά συνάμα και ευλογημένο που τον έχει αναλάβει.

Ας είμαστε όλοι οι Δάσκαλοι του Φωτός ταπεινοί και γεμάτοι ευγνωμοσύνη για την Αγάπη που μας προσφέρεται από τον Δημιουργό.
Ας τιμήσουμε το έργο που αναλάβαμε θεραπεύοντας τους Εαυτούς μας.

Με αγάπη και ευγνωμοσύνη
Ευαγγελία Μαρούγκα

Usui Reiki Ryoho Master Teacher
Karuna Reiki® Master
Angelic Reiki Master
Lightarian Teacher TM
Aura-Soma ® (Level 3)
Beamer Light Pen

Βιβλιογραφία : Reiki for Emotional Healing, Tanmaya Honervogt

© 2017 Πανελλήνιος Σύλλογος Ρέικι

Επιλογές Χρήστη

Πιέστε ≡ για να εμφανιστεί το μενού.